Islamic Widget

Friday, January 31, 2014

sejauh mana hebatnye anda menegur?!


ada sekali tuh ditegur oleh seseorang teman..lembut saje kata2 nye tapi  makna nya sungguh dalam..yg mana apabila ditegur, tidak dirasakan seperti satu arahan yang menyuruh kita berhenti berbuat demikian..tetapi sebaliknya, membiarkan diri terpikir2 apakah maksud yang cuba disampaikan..dan setelah berfikir, rasa macam, "oooo..patutlah dia cakap macam tu!"..ha, macam itu lah rasa nye.. cool bukan?

sebaliknya, ada juga teman yg gemar 'menunjukkan kekuasaan' mereka dgn menegur dengan nada suara yang tinggi..memerli dan sebagai nye..walaupun diri ini tidak kisah ditegur sedemikian andai kata ada benar di sebalik kata2 nya itu, tetapi amat ramai yg tidak menyenangi perlakuan sedemikian..

secara jujurnye, jika kita tidak mahu  diperlakukan sedemikian dan sedemikian, FIRSTLY, kita lah yg mulakan dulu..we must start first..dalam erti kata lain, respect lah each others dulu..

apabila kita yg lebih tua hendak menegur yg muda, janganlah anggap kata2 kita itu sesuatu yg betul dan mesti dipatuhi oleh org muda..sebagai contoh, gunakanlah nada suara yg sopan bukannya marah2..

dan apabila kita hendak menegur yg tua, gunakan lah cara ataupun saluran yg betul..sebagai contoh, tegurlah mereka secara privasi, kerna yg lebih tua ini biasanya ego nye tggi sedikit..

then, apabila hendak menyuarakan pendapat and even we know they/him/her are/is wrong.. gunakanlah starting ayat dengan "bukan ke bla..bla..bla..?" instead of pointing to them like "NO,U WRONG!".. ini kerana bila guna "bukan ke?" itu menunjukkn kita pon xsure..so, ini memberi ruang untuk kita dan partner kite untuk mncari kebenaran..akan tetapi, bila kita gune "no, u wrong!" itu secara tidak langsung kita telah mematahkan hujah partner kita tadi,kerana kita tidak memberikan masa or ruang untuk partner kita berfikir sejenak dan bertindak..

jadi pikir2lah ye..andai kita jenis seorang y mudah beremosi, janganlah meneruskannya kerana ianya adalah sia2..

***based on my journey of life :p

ketika berbicara anda mampu memenangi bicara tersebut, tetapi anda gagal memenangi hati partner kita sekiranya kita gagal menjaga adab percakapan kita..wallahhu'alam..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...